In het zorggezin worden jongeren (tot 21 jaar met een uitloop naar 23 jaar) opgevangen die niet meer thuis kunnen wonen. De jongeren draaien mee in het gezinsleven van het zorggezin. Maar anders dan in een gewoon gezin, krijgen de zorggezinouders een pedagogische opdracht mee. Hen wordt gevraagd om de gezinssituatie aan te passen aan het kind dat tijdelijk bij hen woont. Het ene kind heeft bijvoorbeeld een strak dagritme nodig met vaste eettijden. Het andere kind heeft juist veel ruimte nodig om fouten te kunnen maken en daarvan te leren. Zorggezinnen houden daar expliciet rekening mee. Het gaat erom dat het kind in een veilige omgeving kan oefenen met nieuwe vaardigheden, zichzelf beter leert kennen en ontdekt hoe je dingen anders kunt aanpakken. Het verblijf in een zorggezin kan variëren van een weekend tot ongeveer een jaar. Ook is het mogelijk dat het kind een deel van de week thuis en deels in het zorggezin woont.
Een zorggezin is anders dan een pleeggezin. Een zorggezin is altijd tijdelijk. En van zorgouders wordt niet verwacht dat ze vervangende ouders zijn. Die rol blijft bij de eigen ouders van het kind. Zij worden tijdens het traject begeleid om de opvoeding beter aan te kunnen.
Wil je meer weten over de verschillende vormen en wat hierbij komt kijken? This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.