Skip to main content

Het gezinshuis van Lilian

Wat betekent het hebben van een gezinshuis in de dagelijkse praktijk? Gezinshuisouder Lilian van Hout geeft ons een blik achter de schermen. Zij vangt samen met haar man Harrie drie kinderen op.

Gezellige drukte

Het zijn alle drie pubers, twee meisjes van 17 en 15 jaar en één jongen van 14 jaar. Alle drie kunnen om uiteenlopende redenen niet meer thuis wonen. Samen met twee honden en een kat is het lekker druk in huize Van Hout. “Maar wel een gezellige drukte”, benadrukt Lilian die met trots praat over ‘haar’ gezin. Samen hebben Lilian en Harrie ook nog 2 volwassen dochters die regelmatig over de vloer komen.

 

Een sprong in het diepe

Het begon 23 jaar geleden toen Lilian een vacature voor gezinshuisouder zag. Lilian: “We stuurden een brief en rolden de procedure in. Ik werd voor 36 uur per week in loondienst aangenomen en Harrie kon gewoon blijven werken. We besloten in het diepe te springen en ons huis te verkopen. We kregen er een vrijstaand huis op het bosrijke terrein van Pactum voor terug en direct volgde de plaatsing van twee jongens en twee meiden.”

 

 

Gezinsfunctie

De kinderen die in een gezinshuis worden opgevangen, hebben te maken met grote problemen in de thuissituatie waardoor ze -al dan niet tijdelijk- uit huis worden geplaatst. Seksueel misbruik, mishandeling en drugsgebruik zijn aan de orde van de dag. Voordat de kinderen in een gezinshuis worden geplaatst, hebben ze al een traject in de jeugdzorg doorlopen. Vaak hebben ze eerst in een groep gewoond. Lilian: “Het is voor elk kind belangrijk om in een 'normale’ gezinssituatie op te groeien. We betrekken ze zoveel mogelijk bij de dagelijkse dingen zoals samen eten, de was doen, de dieren verzorgen, et cetera. Overdag volgt iedereen zijn eigen schema. Ik doe het huishouden en verzorg het avondeten. Wij proberen zonder al te veel regels de kinderen op te voeden en ze de juiste weg te laten bewandelen.”

 

Moeilijke momenten

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Alle kinderen hebben veel te verwerken. “Het kan hier in huis behoorlijk botsen. Gelukkig worden we goed begeleid vanuit Pactum. Ondanks de moeilijke momenten haalt ze veel voldoening uit haar werk. “Je ziet ze groeien en zelfstandig worden. Zonder ons zouden ze het niet redden in de maatschappij. Mede door goed samen te werken met hun biologische ouders en of de familie. Wij geven ze een kans op een gelukkige toekomst.”

Meer ervaringsverhalen?

Het pleeg- en zorggezin van Esther en Leon

In het Limburgse platteland ligt een tuinbouwbedrijf met een warm hart, waar liefde, zorg en betrokkenheid samenkomen...

Positieve samenwerking ouder en pleegouders

De pleegouders en moeder in deze video werken effectief en positief samen in het opvoeden van hun (pleeg)kinderen. De...

Wil je ook helpen en meer informatie ontvangen?
Vraag een informatiepakket aan of neem contact met ons op!